Dikkat eksikliği; dikkatin bir noktaya toplayabilmesinde güçlük, dikkatin dış uyaranlarla kolay dağılabilmesine ve dikkatin sürdürülmesinde güçlük olarak görülebilir.
Günlük hayatta ve okul hayatında sorunlar oluşturabilir. Örneğin; bireyin sınıfta kalemini, silgisini unutması, sakarlık, düzensizlik, dağınıklılık, işlem hatası, basit sorularda hata yapmasıdır.
Dikkatin az olması sorun değildir. Sorun dikkatin çabuk dağılabilmesidir. Dikkat eksikliği olan kişiler normal bireylere göre ilgilerini daha hızlı kaybeder. Çabuk sıkılırlar ve daha çekici alanlara geçiş yaparlar. Ancak fazlaca ilgi çekici bir şeyle uğraşırken dikkatlerini uzun süre sürdürebilirler.
Hiperaktive tanısı için; çocuğun hareketliliğinin kendi yaşıtlara göre belirgin düzeyde fazla olması, ayrıca bu hareketliliğin çocuğun oyun, anaokulu gibi günlük işlerde aile ve öğretmenler için sorun oluşturması gerekir. Hiperaktive çocuk yerinde duramaz, sınıf ortamında çok konuşur ve kontrol altına almak oldukça güçtür. Yaş ilerledikçe hiperaktive bulgularda azalma görülebilir.
Peki hiperaktive tanısı nasıl konulur?
Tanı koyucu spesifik bir test yoktur. Çocuklarla görüşme, okul, öğretmen, anne babadan yeterince bilgi alma bazı test ve ölçeklerin doldurulması tanı koymada yardımcıdır. Tedavi aile, çocuk, öğretmen ve psikiyatrinin işbirliği ve gerekli olan ilaçların kullanılması ile gerçekleşir.
Eğer çocuğunuzda bu tür farklılıklar seziyorsanız lütfen bir uzmana danışın. Çocuğunuzdaki farklılığı engel olarak görmeyin. Farklılığı avantaja çevirmenin yollarını arayın. Bir sonraki yazımda görüşüne dek sevgiyle kalın😊